Létrehozva: 2021-11-18 11:38:48

A Mercedes lebegő kristálygömbbel vezérelné az infotainment rendszert

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Lejárt volna az érintőképernyők és a hangvezérlés ideje?


A gyártók az autók infotainment rendszereit egyre inkább a különféle okoseszközök kiterjesztéseként értelmezik. A Mercedes-Benz előbb egy elképesztő méretű, 56 colos Hyperscreent helyezett az elektromos EQS műszerfalára, most pedig alapjaiban szeretné megváltoztatni azt, ahogy az infotainment különféle funkcióit kezelni tudjuk. Felejtsük el az érintőképernyőket és a hangvezérlést, ugyanis a fejlődés következő lépcsőfokát egy lebegő kristálygömb jelenheti. 

A Szellemi Tulajdon Világhivatalához (WIPO) benyújtott szabadalmi dokumentumok tanúsága alapján a jármű funkcióinak irányítására szolgáló vezérlőeszközt egy szabályozott mágneses térben lebegő tárgynak tervezték. 

A terveken egy gömb alakú vezérlőt láthatunk lebegni a középkonzol felett. A mágneses technológiának köszönhetően az egység szabadon lebeghet és foroghat, illetve a beépített szenzorok képesek lesznek érzékelni – vélhetően a fény, a mozgás és giroszkópos érzékelők segítségével –, hogy a kezelő milyen műveletet szeretne végrehajtani.

A lebegő gömböt lényegében bármilyen irányba lehet görgetni és forgatni vagy mozgatni, mint egy joystick vezérlőt, miközben a vezérlőt lenyomva lehet kattintani vagy kiválasztani egyes menüelemeket.

A szabadalom önmagában még nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is láthatjuk majd megvalósulni a lebegő kristálygömböt. Ráadásul egy ilyen megoldásnak számos buktatója lehet. Például a mágneses mezőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy folyamatosan a helyén tartsa az eszközt. Ellenkező esetben egy dinamikusabb kanyarvétel során elszabadulhat, és arcon vághatja az autó utasát, vagy Elon Muskot idézve betörheti az ablakot. 

Mercedes EQS utastere és a lebegő kristálygömb – látványterv

Weboldalunkon is elérhetőek a Mercedes modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

CarBuzz

 

Ajánlott cikkek: