Létrehozva: 2020-10-09 12:53:17

A Mercedes-Benz Vision EQXX 1200 kilométeres hatótávval kecsegtet

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A világ leghatékonyabb energiafelhasználású autóját akarja elkészíteni a Mercedes.


Új, szuperhatékony elektromos autó koncepcióját dobta be a köztudatba a Mercedes-Benz. A Vision EQXX névre keresztelt kocsi egy feltöltéssel több mint 1200 kilométer (750 mérföld) megtételére lesz alkalmas.

A Daimler elárulta, új technológiai programjának célja, hogy a kifejlesszék a legnagyobb hatótávval és legjobb energiafelhasználással rendelkező, magyarán a leghatékonyabb elektromos autót, amelyet a világ valaha is látott. 

Mérnökeinkből összeállítottunk egy csapatot és azzal a nem hétköznapi feladattal bíztuk meg őket, hogy készítsék el a világ valaha volt leghatékonyabb és legnagyobb hatótávra képes elektromos autóját. Ez egy nagyon komoly projekt, amelynek során a következő generációs technológiákat kutatjuk. Az eredményeket a sorozatgyártású autók következő generációjának megalkotásához fogjuk felhasználni” – árulta el Markus Schafer, a Mercedes-Benz kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

A projekt a Mercedes-Benz Vision EQXX koncepciójának formájában fog testet ölteni, amelyről a német gyártó most néhány kedvcsinálónak szánt képet is közzétett.

elektromos Mercedes-Benz EQXX koncepció – teaser fotó

A csillagos márka egyúttal azt is elárulta, kitűzött céljuk, hogy a teljesen elektromos autó képes legyen egy feltöltéssel megtenni a nagyságrendileg 1200 kilométert kitevő Peking és Sanghaj közötti távolságot. 

Ezt azonban nem nagyobb méretű akkumulátorcsomag beépítésével kívánják elérni, hanem az autó hatékonyságának javításán, a minél jobb energiafelhasználáson keresztül tervezik megoldani.

A Daimler kihangsúlyozta, a program célja, hogy az új technológiák folyamatos tesztelése és fejlesztése révén érjenek el minél hatékonyabb energiafelhasználást. Hogy aztán az így megszerzett tudást a szériagyártású autókban is felhasználják.

Bár a Vision EQXX egy technológiai fejlődést célzó projekt, várhatóan olyan újításokat fog eredményezni, amelyek gyorsan bekerülnek majd a sorozatgyártású autókba is.”

Ráadásul a csillagos márka Fomula-1-es csapatának erőforrásokért felelős részlege, az angliai Brackley-ben található Mercedes-Benz F1 HPP szintén kiveszi a részét a kutatás-fejlesztési projektből. Ők az autósportban szerzett tapasztalatot biztosítják, valamint a technikai sportokban megszokott gyorsütemű fejlesztésekkel járulnak hozzá elektromos motorok, vagyis a Vision EQXX program villámgyors fejlesztéséhez.

Formula-1-es autó motorborítása, Mercedes és AMG logókkal

Ez távolról sem számít új szemléletnek, hiszen a versenysportnak mindig is az volt a célja, hogy az új technológiai megoldásokat éles körülmények között próbálják ki. Az így kikísérletezett újdonságok aztán idővel megjelentek a szériagyártású autókban is. Először természetesen a luxus-prémium szegmensben, majd előbb-utóbb a mindennapokban is használt, hétköznapi kocsikba is bekerültek. 

Sajnos arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a Mercedes mikor tervezi bemutatni az elektromos Vision EQXX prototípusát. 



Forrás:

Electrek

 

Ajánlott cikkek: