Létrehozva: 2018-06-18 04:11:18

A jövő nagy kérdése: fokozódik a SUV-ok népszerűsége?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Kína és Észak-Amerika mellett Európában is hódítanak az utcai terepjárók, amelyek újabb földrészt hódíthatnak meg a közeljövőben.


Könnyen lehet, hogy téged is foglalkoztat a kérdés, hogy miért van ennyi új SUV a piacon. A választ sokan még mindig keresik, van itt mindenesetre egy adat, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül: a tavaly világszerte regisztrált autók 34%-a ilyen típusú volt. 2014-ben ugyanez a szám még csak 22,4% volt, ebben az évben robbantak be az SUV-ok a piacra.

Hogy igazán pontos legyek, ez a 34% 27,85 millió regisztrált autót jelent. Kína áll az élen 10,73 millióval, majd Észak-Amerika következik 8,21 millióval, a harmadik helyet pedig Európa foglalja el 5,51 millió regisztrált járművel.

A kínaiak piaci lelkesedése pedig nem igazán látszik alábbhagyni. A 2017-ben regisztrált kínai autók 41,6%-a volt SUV, minden jel arra utal, hogy ez a kialakítás most a legnépszerűbb az országban.

Audi Q8 concept

Azz Audi Q8-as kulcsszerepet játszik a történetben, ez a modell most az Audi kínálatának vezető terméke, mely rengeteg vásárlót vonz. A vonzerő egyébként is döntő tényező az SUV-ok tekintetében, főleg Kínában, ahol a hazai gyártók vezetik az eladási listákat – a legnagyobb kínai autógyártó eladási adatai még az Audiénál is fényesebbek. A szóban forgó gyártó egyébként stílszerűen a Great Wall (Nagy Fal) nevet viseli.

A Great Wall sikere eddig főleg a piac alacsonyabb szegmenseiben jelentkezett, azonban amint belekóstolnak a kiemelkedő siker egészséges profitjába, elkerülhetetlenül találkoznak majd kihívókkal. A Great Wall tulajdonképpen már el is indította a saját prémium SUV márkáját. A piaci viszonyok jelenleg lehetővé teszik, hogy az Audi is megvédje a pozícióját, hiszen a Q8-as tökéletesen megfelel a főleg szélsőséges igényekkel rendelkező kínai vásárlóknak, a többieket pedig kiválóan szolgálja a Great Wall modellje.

SUV

Érdekes kérdés még, hogy mely országok lehetnek az SUV őrület újabb célpontjai. A legtöbben Oroszországot tartják befutónak, mások pedig Indiát vagy Brazíliát tartják esélyesnek. Ezekre a piacokra egyébként az Audi különösen nagy elvárásokkal kíván betörni, kiemelt figyelmet szentelve a Q8-as várható eladási mutatóinak.

Forrás:

Ajánlott cikkek: