Létrehozva: 2018-11-12 16:29:43

A Citroen újra beszáll az elektromos autózásba

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Egy már meglévő koncepcióra építik fel a következő alternatív hajtású modellt, mely egy nagyszabású terv részét képezi


A Citroen nemrég bejelentette, hogy 2020-ban érkezik a C-Zero városi mini utáni első, tisztán elektromos hajtású modelljük. Az autó egy már létező konstrukcióra épül, hiszen a C4 Cactus következő generációja adja majd a villanyautó alapját. Ez a modell nemrég esett át a félidős ráncfelvarráson, ám a jelenlegi állapotában még nem alkalmas az alternatív hajtás befogadására.

2018-as Citroen C4 Cactus elölről

A 2014-ben bemutatott Cactus következő szériája egy teljesen új alapra épül majd, a jelenlegi PF1-ről a PSA moduláris CMP platformjára kerül majd a C4, melyre egyébként a Peugeot 208-at és az Opel Corsát is szerelik. Az új típus része a PSA-csoport alternatív hajtást szorgalmazó tervének, melynek a Citroen, a DS és az Opel modelljei is részesei lesznek. A tisztán elektromos autók mellett plug-in hibridek is lesznek a kínálatban a hagyományos belsőégésű típusok mellett.

Az új C4 Cactus egy friss alapokra helyezett formavilággal rendelkezik majd, amelyhez a 2016-ban bemutatott Cxperience tanulmányautóból merítenek ihletet bizonyos elemeknél. A kényelmi szempontokra is nagy hangsúlyt fektet a gyártó, újratervezett üléseket és komfortosabb menettulajdonságokat garantáltak.

Citroen C-Zero elektromos autó

A jelenlegi 110 és 130 lóerős PureTech benzines, valamint a 100 és 120 lovas BlueHDI dízelek is megmaradnak a kínálatban, úgy tűnik a Citroen ezekkel a motorokkal is hosszabb távra tervez.

Még mielőtt bemutatnák az új elektromos modellt, a Citroen két koncepcióautóról rántja le a leplet. Az egyik a 100 éves évfordulót ünneplő tanulmány lesz, melyet a Genfi Autószalonon mutatnak be. A gyáriak szerint olyan fontos lesz ez a márka történetében, mint anno a 2CV „kacsa” volt. Egy olcsón elérhető és fenntartható kis városi autóra utaltak, mely tisztán elektromos hajtású lesz. Erről már egy részletfotót is nyilvánosságra hoztak, melyen az érdekes megoldású ajtónyitó fogantyú látható.

A másik koncepciót a Sanghaji Autószalonon tervezik a nagyközönség elé tárni, mellyel a gyártó azt prezentálja, hogyan képzeli el az önvezető autózás jövőjét. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez is egy új, elektromos modellre épül-e, vagy egy már meglevő belsőégésű típusra húzzák majd rá az új technológiát.

Citroen elektromos tanulmány ajtónyitó

Forrás:

Ajánlott cikkek: