Létrehozva: 2019-04-12 11:40:05

9 ok, amiért érdemes elektromos autót venni

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Sokan kételkednek a villanyautókban, pedig ma már kompromisszummentes modellek is elérhetőek


Az elektromos autózás rohamléptekben fejlődik, egyre szélesebb a választék a tisztán villanyos járművek esetében. Sokat javult a helyzet a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest, az akkumulátorok technológiája és Európa nagy részén az infrastruktúra is sokat fejlődött. Íme néhány érv amellett, hogy miért érdemes elektromos autót vásárolni.

elektromos autó töltése

1. Egyre szélesebb a választék

A 2019-es évre már legalább 10-15 olyan elektromos modell elérhető a piacon, melyek teljesértékű és a mindennapokban jól használható járművek. Csak hogy néhányat említsek, a Nissan Leaf, a Renault Zoe, a Tesla modellek és a 2019-es Év Autója nyertes Jaguar I-Pace is kiváló útitársnak bizonyul. Sorra jelentik be az autógyártók, hogy a 2020-as évek elejére számos tisztán elektromos és plug-in hibrid járművet mutatnak be, így a jelenlegi kínálat tovább bővül majd.

2. Egyre hosszabbak a hatótávolságok

Az elektromos autókkal megtehető leghosszabb út sok mindentől függ. A gyártók megadnak egy bizonyos szisztéma szerint mért hatótávolságot, melyeket óvatosan kell kezelni. Egy villanyautóval megtehető táv függ a használattól, a terheléstől és az évszaktól is többek közt. A Tesla modelljeivel akár 6-800 kilométert is meg lehet tenni, de más márka járművei is megütik a 3-400 km-es hatótávot optimális esetben.

2019-es Jaguar I-Pace oldalról

3. Az áram olcsóbb a kőolajszármazékoknál

A folyamatosan változó üzemanyagárak olykor jóval 400 forint feletti literenkénti árat is elérnek, ezzel szemben villanyautót közterületi állomásoknál akár ingyenesen is lehet tölteni. Otthoni hálózatról való táplálás esetén is olcsóbbra jön ki az autózás elektromos járművel, így érdemes ezt a szempontos is alaposan megfontolni.

4. Bővül a töltőhálózat

A nyugati országokban jóval fejlettebb az elektromos autózáshoz szükséges infrastruktúra, azonban Magyarországon is folyamatosan bővül a töltőhálózat. Egyelőre ezen a téren kompromisszumokat igényel az, hogy zéró helyi emisszióval lehessen közlekedni, néhány éven belül azonban itthon is elfogadható mennyiségű töltőállomás lesz.

5. Állami támogatás és adómentesség

Az elektromos autók megvásárlásához akár 1,5 millió forintos állami támogatás is igényelhető, mellyel barátságosabb áron lehet hozzájutni az egyelőre a belsőégésű motorral szerelt járműveknél magasabb árú villanyautókhoz. A valamivel magasabb biztosítási költségeket pedig az adómentesség kompenzálja, így a bekerülési költségek sem magasak.

2018-as Volkswagen e-Golf oldalról

6. Zéró helyi emisszió

A környezettudatos emberek számára fontos tényező, hogy a járművük minél kisebb helyi emisszióval rendelkezzen. Főleg a nagyvárosok problémája a szmog, mely a villanyautók használatával valamelyest csökkenthető. Ahogy fejlődik a technika, a villamosenergia előállításának módja is egyre zöldebb tud lenni, így a teljes emisszió is redukálódik.

7. Alacsonyabb szervízköltségek

Mivel nincs robbanómotor, így sem olajcsere, sem egyéb költségek nem merülnek fel egy villanyautó esetén. A futóműalkatrészek cseréjén kívül nem sok minden jön szóba az időszakos szervizeken, így a fenntartási költségek ezen része alacsonyabb, mint egy benzines vagy dízel autó esetén.

2018-as Tesla Model S oldalról

8. Sportos vezethetőség

A villanyautók egyik legnagyobb erénye a konstans és mindig elérhető teljesítmény. Az elektromotornak köszönhetően nyomatékos járművekről van szó, melyek rendkívüli gyorsulással rendelkeznek. A már előrendelhető új Tesla Roadster például bőven két másodperc alatt éri el a 100 km/órát, mely egészen megdöbbentő. A hangtalan suhanás szintén egyedi élményt nyújt, mely ugyancsak az elektromos autók sajátja.

9. Ingyenes parkolás Budapesten

A főváros egyik rákfenéje a parkolás, hiszen nagyon nehezen lehet helyet találni, főleg a belvárosban. Ráadásul itt a díjak is elég borsosak. A villanyautókkal azonban ingyenesen lehet parkolni, így ezt az összeget is meg lehet spórolni.

A Tesla Model 3 minden tekintetben kitűnő választás. Már rendelhető, nyár eleji átvétellel.

Forrás:

Ajánlott cikkek: