Létrehozva: 2020-04-07 12:02:44

600 lóerő fölötti lehet az új villanyos Mercedes

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az EQS az AMG S63 megfelelője lenne.


Egyelőre még nem mutatta be a Mercedes-AMG az EQ modellcsalád legújabb tagjának sorozatgyártású verzióját, amely egy nagyjából S-osztály kaliberű tisztán elektromos szedán lesz. A brit Autocar hírei szerint néhány érdekességet azonban már sejteni lehet az új modellről. Például azt, hogy egy nagyobb teljesítményű, két elektromotorral szerelt változat a Tesla Model S későbbi sportverziójának, a Plaid kivitelnek is komoly riválisa lehet. Az EQS az EVA platformra épül majd, és a jelenlegi CLS méreteihez hasonlít.

Mercedes EQS koncepció oldalról

Amíg az EQS 4Matic kivitel 470 lóerő környékére várható 760 Nm maximális nyomatékkal, addig az AMG által kezelésbe vett verzió akár 600 lóerő és 900 Nm fölött is lehet, természetesen szintén összkerékhajtással. Ennek köszönhetően a 4 másodperc alatti 0-100 is esélyes, a végsebességet pedig valószínűleg 250 km/órára korlátozzák. A 100 kilowattórás akkucsomagnak köszönhetően 700 km körüli hatótávra lehet számítani a hírek szerint. A valóságban ez persze kevesebb lesz, de az 500 kilométer sem lenne egy rossz érték. A 350 kW-os gyorstöltésnek köszönhetően azonban akár 20 perc alatt 80 százalékos töltöttséget lehet majd elérni. Amennyiben ez a sorozatgyártású modell esetében tényleg így lesz, az egy hatalmas ütőkártya lehet, hiszen az elektromos autók egyik problémája a töltési idő hossza.

Mercedes EQS koncepció hátulról

Még odébb van, mire az EQS hivatalosan bemutatkozik, sokkal valószínűbb, hogy az új S-osztályt hamarabb leplezik le a nagyközönség előtt 2020 második felében. Az EQS AMG változatára pedig garantáltan még többet kell majd várni. Ez a modell egyébként egy bevezető lehet a sportos villanyos Mercedesek sorában, hiszen azt rebesgetik, hogy az EQE szedán és az EQG terepjáróból is lesz felpaprikázott változat.

Az AMG EQS nagy riválisai tehát a jövőbeni Tesla Model S Plaid, a már hasító Porsche Taycan, a szintén bemutatásra váró Audi e-tron GT és a villanyos Jaguar XJ lehetnek. Ráadásul a BMW is arról adott hírt, hogy a 7-es sorozat új generációjának csúcskivitele elektromos hajtást kap.

Forrás:

Ajánlott cikkek: