Létrehozva: 2021-08-18 09:52:02

374 lóerővel érkezik a BMW iX5 Hydrogen

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A iX5 Hydrogen utántöltése nem tart tovább, mint egy hagyományos belső égésű motoros autóé.


Miközben a BMW igyekszik egyre inkább felgyorsítani tisztán elektromos autóinak gyártását, tovább folytatja a hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztését.

A bajor cég a szeptemberi Müncheni Autószalonon mutatja be az iX5 Hydrogen modellt, a 2019-es BMW i Hydrogen NEXT koncepció csaknem sorozatgyártásra kész verzióját, amely megjelenését tekintve szinte a megszólalásig hasonlít egy hagyományos X5-ösre. Az autóban egy nagyteljesítményű hidrogén üzemanyagcella, valamint a BMW tisztán elektromos iX SUV-jában is megtalálható, ötödik generációs eDrive rendszer dolgozik.

Az üzemanyagként használt hidrogént a rendszer az üzemanyagcellában elektromos árammá alakítja, melynek során 170 lóerős teljesítményt képes leadni, miközben az egyetlen kibocsátott égéstermék a vízgőz. Az autó motorja generátorként szolgál, és a szabadonfutás, valamint a fékezés során keletkező energiát a lítium-ion akkumulátorba táplálja. Az akkumulátorban eltárolt energiát is felhasználva az iX5 Hydrogen kerekekre jutó rendszerteljesítménye már 374 lóerő, ami szavatolja a bajor márkától elvárt sportos vezetési élményt.

BMW iX5 Hydrogen szemből, menet közben

BMW iX5 Hydrogen hátulról, menet közben

 

Az autó a közel hat kilogramm folyékony hidrogént két, 700 bar nyomáson tartott szénszálerősítéses műanyag (CFRP) tartályban viszi magával. Szakemberek becslései alapján ez a mennyiség nagyságrendileg 450-500 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, ám a BMW eddig hivatalosan nem közölt adatokat a hatótávval kapcsolatban. Az utántöltés mindössze 3-4 percet vesz igénybe, vagyis nagyjából annyi ideig tart, mint egy belső égésű motoros autó megtankolása. 

A BMW komoly potenciált lát az üzemanyagcellás technológiában, így a jövőben a tisztán elektromos i3, iX3 és i4 modellek mellett minden bizonnyal a hidrogénnel hajtott autók is meg fognak jelenni a német gyártó kínálatában. Az iX5 Hydrogen várhatóan 2023-ban érkezik a szalonokba.

BMW iX5 Hydrogen utastere

Weboldalunkon is elérhetőek a BMW modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

InsideEVs

 

Ajánlott cikkek: