Létrehozva: 2022-01-07 15:15:39

1210 kilométert ment a Tesla Model S egy kísérleti akkumulátorral

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A michigani Our Next Energy csaknem megduplázta az energiatároló egység energiasűrűségét.


Az Our Next Energy (ONE) beépítette egyik akkumulátorcsomagját egy Tesla Model S-be, amelynek segítségével az elektromos autó egyetlen feltöltéssel 1210 kilométer megtételére volt képes.

A Model S a kaliforniai vállalat legnagyobb hatótávval rendelkező járműve, amely kiviteltől függően akár 652 kiméteres hatótávot is elérhet. 

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója többször elmondta, az autó egy nagyobb kapacitású akkumulátorcsomag beépítésével akár még nagyobb távolságot is képes lenne teljesíteni, a cég azonban inkább az energiahatékonyság javításával próbálja még feljebb tornászni a hatótávolságot. 

Annak érdekében, hogy bemutassa technológiáját, a ONE saját akkumulátorrendszerét építette egy Model S-be, amellyel a december végén teljesített teszt során 1210 kilométeres hatótávot sikerül elérni, átlagosan 88 kilométer/órás tempó mellett. 

A ONE eredményeit egy külsős, harmadik fél hitelesítette, a kísérleti akkumulátorral szerelt tesztjármű 1419 kilométert ért el 88 kilométer/órás sebességgel, fékpadon mérve.

A ONE akkumulátorrendszerének energiasűrűsége 416 Wh/l (wattóra/liter), szemben az eredeti csomag 245 Wh/l-es értékével, emellett nikkel-kobalt-mangán katódot és grafit anódot használ. Az akkupakk 99,8 kilowattóra energia tárolására alkalmas, és összesen 331 kilogrammal növelte meg a Model S eredeti 2250 kilogrammos tömegét. 

A ONE akkumulátoráról egyelőre nem sokat tudni, hiszen a nikkel-kobalt-mangán katód és a grafit anód használata roppant gyakori. A cég új Gemini akkuja azonban már grafitmentes anóddal, valamint nikkel- és kobaltmentes katóddal fog rendelkezni, ezáltal az energiasűrűség nagyjából 450 Wh/l-re javul majd. 

A michigani központú vállalat azt tervezi, hogy a jövő év végéig elkezdi gyártani saját fejlesztésű akkucelláinak prototípusát. 

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Electrek